In 3 stappen meer geld verdienen met fotografie

Geld verdienen met fotografie. Of beter gezegd genoeg geld verdienen met fotografie zodat je van deze inkomsten kunt leven, zonder andere werkzaamheden ernaast te moeten uitvoeren. Voor veel fotografen een droom. Een droom die voor iedereen haalbaar is zolang je 3 cruciale stappen doorloopt. Check de onderstaande 3 stappen en ontdek wat voor jou nodig is om door te groeien naar een fulltime inkomen uit fotografie. 

3 cruciale stappen voor elke succesvolle fotograaf

De weg die je aflegt als ondernemer is in 3 duidelijke fases te onderscheiden van elkaar. Elke succesvolle fotograaf heeft deze 3 cruciale stappen doorlopen. De theorie die ik nu aan je ga uitleggen vormt de basis om meer geld te kunnen verdienen met fotografie. Zodra jij helder hebt in welke fase je nu begeeft, weet je na het lezen van dit artikel wat nodig is om door te groeien naar de volgende fase. 

Allereerst is het van belang dat je beseft dat alles wat je tot nu toe doet hebt gedaan je gebracht heeft waar je nu bent. Waarschijnlijk zaten hier hele effectieve stappen tussen. Stappen die super effectief wáren voor de fase waarin je jezelf op dit moment begeeft. Met de nadruk dat ik super effectief was tot nu toe. Want als je precies blijft doen wat je tot nu toe hebt gedaan blijf je iedere keer op hetzelfde punt uitkomen. Op deze manier kan je nog jaren in dezelfde fase blijven hangen zonder verder door te groeien. Zonder enige progressie en dat is zonde! Dit is op het moment dat jij je realiseert dat er meer in zit, maar je niet precies weet hoe je dit voor elkaar bokst ben je op dit punt beland. 

In welke fase zit je nu?

In de video op deze pagina vergelijk ik het met het beklimmen van een berg. Stel je voor: je staat onderaan de berg en kijkt naar boven. Daar zie je een mooie top waar je naar toe wilt. Je kijkt om je heen en ziet een gondel die mensen helemaal naar de top brengt. Nadat je bent ingestapt ervaar je dat dit veruit de makkelijkste manier is om deze top te bedwingen.

Je hebt de top bereikt! Het enthousiasme die je ervaart bij het bereiken van deze top is meer dan terecht. Hier mag je dan ook best bij stilstaan en bewust van genieten. 

Zodra je boven bent ontdek je dat er nog een volgende top is. Je kunt nog een keer in dezelfde gondel stappen maar deze zal je weer terugbrengen naar het dal waar je vandaan kwam en als je blijft zitten opnieuw weer terug omhoog naar dezelfde top waar je nu ook al staat. Om de volgende bergtop te beklimmen heb je een andere aanpak nodig. Eén die effectief genoeg is om op de volgende top te komen. 

Om verder te kunnen groeien als ondernemer moet je eerst ontdekken in welke fase je nu bent. Zo ontdek je de aanjager van je succes en kom je er ook achter wat nodig is om door te groeien naar de volgende fase. Iedere fase vraagt ander gedrag van jou als ondernemer. 

Meer geld verdienen met fotografie: STAP 1

Dit is de fase waarin iedereen is gestart. Het is goed om je te realiseren dat zelfs de meest succesvolle fotograaf, waar je misschien zelfs een beetje tegenop kijkt, in deze fase is begonnen. 

Het is het moment dat je de eerste opdrachten krijgt. Je bent je apparatuur aan het ontdekken en in je ontwikkeling maak je grote stappen voorwaarts. Hierdoor raak je nog gemotiveerder om er mee aan de slag te gaan. In deze fase ontdek je dat foto of video echt je ding is. Het is een bron van energie. 

Je stopt al je ziel en zaligheid erin en je doet er alles aan om van elke opdracht een succes te maken. Dit blijft niet onopgemerkt door je omgeving waardoor je veel opdrachten doet voor mensen dicht om je heen, zoals familie, vrienden en kennissen. 

Je netwerk is ontzettend belangrijk

In deze fase is het van belang dat je iedereen blijft vertellen hoe bevlogen je hier mee bezig bent. Blijf het resultaat van je werk delen. Vraag mensen waar een opdracht voor hebt gedaan om ook de foto’s te delen in hun eigen netwerk en je naam hierbij te vermelden. Zo dring je door tot een volledig nieuw publiek waardoor je snel in aantal opdrachten kunt groeien. Geef je klanten een giftcard voor een X aantal extra beelden die ze mogen uitdelen om zo je eigen netwerk verder te vergroten.   

In fase 1 heb je veel eerste keer ervaringen. Hierdoor wordt je enthousiasme voor wat je doet alleen maar groter. Een ware bron van energie waardoor je er veel tijd in stopt zonder, maar er ook veel voor terug krijgt. Als je in fase 1 zit is het generen van een inkomen vaak nog niet van belang. Je netwerk is ontzettend belangrijk. Het gaat er niet zozeer om hoe goed je bent. Wie je kent is in dit stadium veel belangrijker.  

Meer geld verdienen met fotografie: STAP 2

Zodra je in fase 2 komt ben je de experimentele fase ontstegen. Je passie voor fotografie of videografie is nog altijd even groot maar vanaf nu wil je graag ook een inkomen halen uit de vele uren fotografie werkzaamheden die je hier in stopt. 

Je bent er inmiddels achter waar je goed in bent en welke onderdelen je minder liggen. Sommige opdrachten vind je enorm uitdagend en andere volkomen saai. In deze fase is het goed om de vormen die echt je hart hebben veroverd op een rijtje te zetten. Ga je vanaf nu op deze vormen focussen. 

Laat vanaf nu in je portfolio alleen nog maar zien waar je van houdt, wat je energie geeft en wat je nog veel meer wilt gaan doen. Dit is ontzettend belangrijk. Je trekt de opdrachten aan die je laat zien in je portfolio!

Een specialisatie gedreven vanuit jou zelf. Omdat niet alle vormen van fotografie en videografie je genoeg uitdaging geven. Je niet alle vormen beheerst en niet alle vormen passen bij je fysieke gesteldheid of je privé situatie. 

Door jezelf te presenteren als een expert ga je meer geld verdienen met de fotografie en videografie opdrachten die je doet. Je bent namelijk een stuk aantrekkelijker voor klanten omdat ze kunnen zien dat jij dit al eerder succesvol hebt gedaan voor andere klanten. Hierdoor stijgt je waarde en kan je hogere prijzen vragen

Wil je hier meer over leren? Volg dan de cursus marketing voor fotografen en videografen. Samen ga ik met je aan de slag zodat je na deze cursus jouw specialisatie haarscherp in beeld hebt. 

Meer geld verdienen met fotografie: STAP 3

Fase 2 was een enorme stap voorwaarts om je waarde als fotograaf of videograaf te verhogen. Om een volledig inkomen eruit te kunnen halen is fase 3 van belang.

Je hebt jezelf al gespecialiseerd in fase 2 alleen ga je in fase 3 een stapje verder door duidelijk onderscheid te maken met welke klant je nog wel en welke klant je niet meer werkt

Iedere beeldmaker komt vroeg of laat in zijn carrière een hoofdpijn dossier klant tegen. Je bent gewoon niet de perfecte match waardoor het werk je veel energie kost. De klant verwacht andere dingen dan jij in je werkwijze aanbied. Na het uitvoeren van deze opdracht concludeer je dat deze klant veel beter af was geweest bij een andere collega uit het werkveld. 

In fase 3 werk je alleen nog maar met klanten die naadloos aansluiten bij wat jij te bieden hebt als beeldmaker. Dit zijn de klanten die veel plezier en energie opleveren en je dichter bij je doel brengen om meer geld te verdienen met fotografie en videografie. 

Dit zijn ook de klanten die de ervaring met jou over de daken schreeuwen en graag positieve recensies delen binnen hun netwerk.